Informace k tvorbě E-kurzu z projektu P

Stránky: E-learningový portál LF UK v Plzni
Kurz: E-learning na LF
Kniha: Informace k tvorbě E-kurzu z projektu P
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: pátek, 3. května 2024, 20.53

Popis

Výstupem každého předmětu zapojeného do projektu P bude vytvořený elektronický kurz. Ten bude obsahově ucelený, musí vhodně navazovat na další výuku a splňovat základní technické standardy níže popsané, a také stanovený rozsah 13 e-hodin.

Jako orientační seznam základních podmínek pro kvalitní elektronický kurz může posloužit tento checklist.

1. Úvod

Výstupem každého předmětu zapojeného do projektu P bude vytvořený elektronický kurz. Ten bude obsahově ucelený, musí vhodně navazovat na další výuku a splňovat základní technické standardy níže popsané, a také stanovený rozsah 13 e-hodin.

2. Studijní materiály

Obsahový rámec kurzu je definován formou výsledků učení (podrobnosti o metodice tvorby výsledků učení najdete zde).

Textové materiály

Mohou být součástí studijního materiálu, jako jsou popisek, soubor, stránka, nebo přednáška. Text bude strukturovaně rozdělen do kapitol s nadpisy formátovanými hierarchicky pomocí nadpisů. Je vhodné text doplnit obrázky, popř. videi (viz dále).

Rozsah 5 normostran orientačně odpovídá 1 e-hodině.

Obrázky, schémata

Součástí e-kurzů mohou být i obrazové materiály, tabulky a schémata. Ty budou dodány samostatně v základních bitmapových i vektorových formátech (včetně formátů sady MS Office). Ve výukových materiálech použitých pouze pro výuku (v případě elektronického kurzu se tím myslí kurz dostupný studentům pouze po přihlášení) je možné použít jakýkoliv zdroj (tedy i licencované texty, obrázky a multimédia).

Kontrolní testové otázky

Součástí elektronického kurzu musí být kontrolní test, týkajících se obsahu kurzu.

Rozsah závisí na typu použitých otázek, celkově by student měl strávit testováním minimálně 1 hodinu. Preferovány jsou otázky typu SBA ev. EMQ (10 otázek = 1 e-hodina, podrobnosti o SBA a EMQ otázkách najdete zde), přijatelné jsou i jiné typy otázek (30 otázek MCQ se 4 odpověďmi = 1 e-hodina).

Videomateriál

Součástí kurzu může být také komentované video nebo záznam prezentace. Orientačně odpovídá 1 hodina videa 3 hodinám studia.

Zastoupení jednotlivých studijních materiálů a případné použití dalších studijních materiálů je určeno smyslem kurzu a jeho integrací do další (prezenční) výuky. Preferovány jsou materiály, které studenta aktivně zapojí: testy, úkoly. Ty tvoří minimálně 20 % délky kurzu (2,6 e-hodiny). Preferována je kombinace různých studijních materiálů, žádný ze studijních materiálů by neměl pokrývat více než 50 % délky kurzu (7,5 e-hodiny). Výjimky jsou v odůvodněných případech možné.

3. Popis kurzu a témat

Úvod a popis cílů elektronického kurzu jsou nezbytnou součástí kurzu; respektují definované výsledky učení. U jednotlivých témat nesmí chybět popis, kde je nadefinován smysl, návaznost na výsledky učení, podmínky absolvování a délka studia.


4. Zpětná vazba od studentů

Je povinnou součástí každého kurzu. Vzor zpětné vazby najdete ve vzorovém kurzu – je možné jej zkopírovat do Vašeho kurzu.


5. Definice

E-hodina

1 e-hodina orientačně odpovídá:

  • 5 normostranám textu bez obrázků
  • 20 minutám komentované prezentace
  • 10 otázkám typu SBA; 30 otázkám typu MCQ

Je důležité dobře naplánovat rozsah e-kurzu: nedostatečný i nadbytečný rozsah snižuje kvalitu kurzu.

Normostrana

Normostrana je standardizovaná strana textu v délce 1 800 znaků (symbolů a mezer), což odpovídá třiceti řádkům o šedesáti znacích nebo přibližně 250 slovům běžného textu.


6. Předávání podkladů, odkazy, kontakt

Předávání podkladů pro E-kurzy

Předávání bude podle druhu a rozsahu materiálů individuální. Možnosti jsou od mailového doručení, přes cloudové úložiště až po osobní předání.

Odkazy

Odkaz na vzorovou šablonu e-kurzu (=  tento kurz) - https://lms.lfp.cuni.cz/course/view.php?id=243.

V každém kurzu je základní průvodce s požadavky na kurz – objeví se po prvním puštění kurzu nebo jej lze kdykoliv vyvolat ze zápatí úvodní stránky jakéhokoliv kurzu kliknutím na

Průvodce znovu.

Odkaz na kurz se stručnými pedagogickými zásadami pro tvorbu testů, prezentací a výsledků učení najdete zde: https://postudium.cz/course/view.php?id=488.


Kontakt

Koordinátor

Kristína Mizeráková - Kristina.Mizerakova@lfp.cuni.cz

Tel. 377593489


Technická podpora pro tvorbu kurzu

Oddělení CIT - elearning@lfp.cuni.cz

Tel. 377593235