Browse the glossary using this index

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | ALL

K

Konzervace moče

Nejčastěji používanou metodou konzervace moče je skladování v lednici, které spolehlivě zabrání namnožení bakteriíí po dobu 24 hodin. Zchalzení vzorku v lednici může způsobit vzestup specifické hmotnosti a precipitaci amorfních fosfátů a urátů. Zahřátí zpět na pokojovou teplotu vrátí specifickou hmotnost k původní hodnotě a většinou i rozpustí krystaly amorfních urátů.
Pokud je nutná konzervace a není možné vzorek uchovat v chladu (v ledničce), může se přidat chemický konzervans. Ideální konzervans by měl být:
  • baktericidní
  • inhibovat ureázu
  • chránit formované elementy (buňky, válce, krystaly)
  • neinterferovat s chemickým vyšetřením moče
Žádná z existujících konzervačních látek výše uvedená kritéria nesplňuje.
Příklady konzervantů:
thymol, kyselina boritá, formaldehyd, toluen.